Strooien bij gladheid

De gemeente strooit bij gladheid in de winter zout op de wegen. Het gaat dan vooral om de wegen tussen de dorpen en stad en de wegen die aansluiten op een provinciale- of rijksweg. Rijkswaterstaat en de provincie strooien op de snelwegen en provinciale wegen. Omrin organiseert het strooien samen met lokale bedrijven uit Waadhoeke.

  • Er is in de winterperiode dag en nacht een meteoroloog actief die weersverwachtingen opstelt voor Waadhoeke. Als een strooiactie noodzakelijk is neemt de meteoroloog direct contact op met Omrin;
  • Omrin organiseert het strooien. Moet er gestrooid worden? Dan worden de lokale bedrijven/loonbedrijven ingeschakeld;
  • Omrin zet tien strooiploegen in als gestrooid moet worden. Binnen een uur na de melding van Omrin is de eerste strooiwagen op pad.
  • De routes staan vast en starten op vier verschillende locaties. Op deze pagina vind je een digitale kaart met de strooiroutes;
  • Binnen drie uur na de melding is de route gestrooid. Bij extremer weer kan het langer duren.

Waarom is er niet gestrooid in mijn straat of op mijn stoep?

Helaas hebben wij niet genoeg mensen en materiaal om alle straten, stoepen en fietspaden van gemeente Waadhoeke vrij te houden van ijs en sneeuw. Ook kan het soms niet omdat:

  • Op veel stoepen strooiwagens niet kunnen komen of er is een gevaar om geparkeerde auto’s te raken met de strooiwagen.
  • Er op sommige wegen/bruggen/stoepen niet genoeg verkeer is om het strooizout goed in te rijden. Dit is belangrijk omdat het strooizout anders niet goed werkt.

Waar wel of niet wordt gestrooid is daarom altijd een afweging. De gemeente houdt vooral rekening met de hoofdroutes.

Kan ik zelf iets doen om te helpen?

Je kunt een handje helpen door in jouw eigen straat te strooien. Als je daarbij de stoep voor jouw huis veegt en ook die van een (minder valide) buur, voorkom je valpartijen in jouw straat.

Er zou gestrooid moeten zijn maar ik merk en zie er niets van. Hoe kan dat?

Op een droog wegdek zie je het witte zout liggen als er gestrooid is. Bij ijzel en sneeuwval is dit niet te zien. Soms duurt het even voordat je ziet dat het strooien werkt. Het strooizout werkt het beste als het zout ingereden wordt door wrijving met (auto)banden. Het zoutmengsel kleeft op het wegdek en dit voorkomt gladheid.

Wanneer beginnen jullie met strooien?

Omrin organiseert het strooien samen met lokale bedrijven uit Waadhoeke. Er is in de winterperiode dag en nacht een meteoroloog die aangeeft of het nodig is om te strooien. Binnen een uur na zo’n melding gaat de eerste strooiwagen op pad. We beginnen met de hoofdroutes, daarna worden andere wegen gestrooid. Het kan dus soms even duren voordat de weg in jouw buurt aan de beurt is. 

Zijn er tips om veilig(er) de weg op te gaan?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om veiliger op pad te gaan. Denk bijvoorbeeld aan het volgende wanneer je gaat rijden:

  • Pas je snelheid aan;
  • Let extra op bij kruispunten;
  • Let extra op bij gemeentegrenzen of op de aansluitende weg wel of niet is gestrooid;
  • Parkeer je auto recht in de straat. Zo kunnen de strooiwagens er goed langs rijden;
  • Neem ruim de tijd voor je reis.

Neem contact op met Beheer Openbare Ruimte via telefoonnummer: (0517) 380 380 of mail naar info@waadhoeke.nl.