Ga naar de inhoud

Nieuwsbericht

Stembureaulid; iets voor u?

vrijdag 12 april

Op donderdag 23 mei zijn in Nederland de verkiezingen voor het Europese Parlement. Gemeente Waadhoeke heeft hiervoor hulp nodig! Zowel tijdens de verkiezingsdag en op maandag 27 mei tijdens het experiment Centraal Stemmen tellen zijn er stembureauleden nodig. 

Wat doet een stembureaulid?

Op elk stembureau zitten drie stembureauleden. In de gemeente Waadhoeke hebben we een ochtend- en middagploeg. Stembureauleden zijn samen verantwoordelijk voor een succesvol verloop van het stemproces. Zij controleren de stempas van de kiezer, overhandigen het stembiljet en tellen na afloop de stemmen.

Stembureauvoorzitter

Een stembureauvoorzitter heeft naast de taken van een stembureaulid, ook coördinerende capaciteiten en cijfermatig inzicht. Ook bent u besluitvaardig en heeft u een mobiele telefoon. Stembureauvoorzitters zijn verplicht de korte voorlichtingsbijeenkomst bij te wonen. Burgerzaken kiest een stembureauvoorzitter. Bij uw benoeming ontvangt u hierover nadere informatie.

Bent u die vriendelijke en stressbestendige inwoner die stembureaulid wil zijn? Meldt u zich dan zo snel mogelijk aan. Stuur hiervoor een e-mail naar verkiezing@waadhoeke.nl.

Vergoeding

De bruto vergoeding voor stembureauleden is € 14,00 per uur. Op 23 en 27 mei wordt het eten en drinken verzorgd.

Voorwaarden stembureaulid

  • u bent op de verkiezingsdag 18 jaar of ouder;
  • u beschikt minimaal over een opleiding op mbo-niveau;
  • u bent stressbestendig, representatief, enthousiast en behulpzaam;
  • u volgt de online stembureautraining en legt de toets succesvol af;
  • u spreekt vloeiend Nederlands maar hoeft niet de Nederlandse nationaliteit te hebben.

Beschikbaarheid 23 mei of 27 mei

De stembureauleden werken in twee ploegen. Op de verkiezingsdag 23 mei van 7.00 tot 14.00 uur of van 14.00 tot 21.00 uur. Bij aanmelding geeft u aan voor welke ploeg u beschikbaar bent. Om 21.00 uur zijn alle stembureauleden aanwezig om de stemmen te tellen. In de avond worden stemmen op partijniveau geteld. U moet ’s avonds dus ook beschikbaar zijn.  
Op maandag 27 mei 2019 gaat het tellen verder op één locatie. Dit is het voormalig gemeentekantoor in Menaam. Op deze dag worden de stemmen op kandidaatsniveau geteld. Hier kunt u zich ook voor aanmelden. 

Toets doen

Om de kwaliteit van de stembureauleden en voorzitters te garanderen moet u een toets (e-learning) doen. Als u zich heeft aangemeld krijgt u meer informatie over deze toets. Wanneer u de toets met succes heeft afgerond, komt u in aanmerking voor een plek als stembureaulid, of als voorzitter van een stembureau.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u mailen naar verkiezing@waadhoeke.nl of bellen met het team Verkiezingen, tel. (0517) 380 380.

Uw Reactie