Ga naar de inhoud

Machtigen

Iemand anders voor u laten stemmen (volmacht)

Kunt u op de dag van de verkiezingen niet persoonlijk uw stem uitbrengen, in verband met uw werk, vakantie of met ziekte? Machtig dan iemand anders om dit voor u te doen. Dit heet stemmen bij volmacht. Er zijn twee manieren: 

Onderhandse volmacht

Wilt u iemand uit dezelfde gemeente machtigen? Vul dan de achterkant van de stempas in. Deze volmacht kunt u tot en met de dag van de verkiezing geven. De gemachtigde mag niet meer dan twee volmachten aannemen per verkiezing en moet uw stem gelijktijdig met de eigen stem uitbrengen.

Schriftelijke volmacht

Wilt u een kiezer uit een andere gemeente in de provincie Frysl├ón machtigen? Vraag dit aan bij de gemeente. Een verzoek om bij volmacht te stemmen kunt u tot en met 15 maart persoonlijk in ons gemeentehuis of online met uw DigiD aanvragen. Als u dit persoonlijk wilt aanvragen in het gemeentehuis maakt u hiervoor telefonisch een afspraak via (0517) 380 380.

Na goedkeuring, krijgt de persoon die voor u gaat stemmen een volmachtbewijs om voor u te kunnen stemmen.

De gemachtigde moet meenemen:

  • uw stempas met de ingevulde volmacht op de achterkant of;
  • de schriftelijke volmacht;
  • zijn of haar geldig identiteitsbewijs;
  • alleen bij een ingevulde volmacht op uw stempas: een (kopie van) uw geldig legitimatiebewijs. Of een identiteitsbewijs dat maximaal 5 jaar verlopen is op de dag van de verkiezing.

Het is niet mogelijk om een schriftelijke volmacht in te trekken.

Stempas ongeldig verklaard

Als een schriftelijk volmacht is aangevraagd, wordt uw stempas ongeldig verklaard. Het volgnummer van uw stempas staat op de lijst van ongeldige stempassen. Hierdoor kunt u niet meer persoonlijk uw stem uitbrengen. Maar uw stem kan nog altijd uitgebracht worden door degene die u gemachtigd heeft. Zo gaat uw stem niet verloren.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u terecht in het gemeentehuis (Harlingerweg 18, Franeker), telefonisch (0517) 380 380 of per email verkiezing@waadhoeke.nl.

Uw Reactie