Ga naar de inhoud

Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

Heeft u vragen over zorg, welzijn en wonen? Dan kunt u terecht bij het Gebiedsteam van de gemeente. Dit is geregeld in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). U kunt voor uzelf doen, maar ook voor uw naaste of iemand waar u zich zorgen over maakt.

Samen een oplossing vinden

We kijken samen met u naar uw persoonlijke situatie en zoeken naar de beste oplossing zodat u zelfstandig kunt blijven wonen en mee kunt blijven doen in de samenleving. We kijken naar wat u samen met familie, mantelzorgers, buren of vrijwilligers zelf kunt doen. Het Gebiedsteam neemt de zorg niet van u over, maar zorgt ervoor dat de steun wordt geregeld. De afspraken leggen we vast in een gespreksverslag.

Is er toch maatwerk nodig? Dan stuurt u het getekende gespreksverslag naar de gemeente. Het verslag is dan uw aanvraag voor maatwerk. U moet er rekening mee houden dat de gemeente dan een financiële bijdrage vraagt. De hoogte daarvan hangt af van uw inkomen.  

Hoe werkt het?

  • U doet een melding bij het Gebiedsteam van de gemeente. U kunt ook bellen met het Gebiedsteam.
  • We maken een afspraak voor een gesprek bij u thuis. U mag een familielid of een onafhankelijke cliëntondersteuner vragen u hierbij te ondersteunen. 
  • Tijdens het gesprek bespreken we uw vraag en kijken we welke oplossingen er zijn. Ook vragen we u naar uw beperkingen, uw sociale omgeving en uw (financiële) mogelijkheden om zelf of met hulp van anderen steun te regelen.
  • U krijgt van het gebiedsteam een gespreksverslag van het gesprek.
  • Heeft u maatwerk nodig? Dan is het ondertekende gespreksverslag uw aanvraag voor een maatwerkvoorziening bij de gemeente. 
  • De aanvraag voor een voorziening handelt de gemeente apart af.
  • Krijgt u een voorziening van de gemeente? Dan regelt de gemeente dit voor u.
Uw Reactie