Onderzoek bomen en planten

Bomen en planten spelen een cruciale rol in ons landschap en dragen bij aan gezonde lucht, beschutting en waterbeheer. Gemeente Waadhoeke wil waardevolle bomen en planten behouden, zoals die grote beuk voor de pastorie of erfbeplanting rond boerderijen. Om dit te doen, willen we weten waar ze zich bevinden en hoe we ze kunnen beschermen. Dit kan leiden tot regels tegen onnodige kap en advies over verzorging. In de periode september 2022 - februari 2023 brachten we deze waardevolle bomen en planten in kaart. Klik op de knop hieronder voor meer informatie.

Hoe brachten we de bomen en planten in kaart?

In september 2022 t/m februari 2023 is onderzoek gedaan in de hele gemeente of er waardevolle bomen of planten zijn. Het gaat om de stad Franeker, om alle dorpen en om het landelijke gebied. Ook gaat het over bomen en planten in de openbare ruimte en op privégrond. Vooral als deze bomen en planten vanaf de openbare ruimte zichtbaar zijn. De boomspecialisten van Heldergroen advies voerden de inventarisatie uit. Ze bepaalden de kwaliteit van de boom en of deze gezond is. De plek van de boom legden ze vervolgens vast op de digitale kaart. De digitale kaart bekijk je via de knop hierboven.

Wat maakt een boom waardevol?

Een boom is waardevol als hij minstens 50 jaar oud is, gezond is, en scoort op één van vijf criteria zoals beeldbepalend voor de omgeving of cultuurhistorische waarde.

Vijf criteria:

  1. De boom is bepalend voor het beeld van de omgeving;
  2. De boom is cultuurhistorisch belangrijk;
  3. Het gaat om een zeldzame soort boom;
  4. De boom heeft een bijzondere waarde voor de natuur; of
  5. De boom heeft een omvang, hoogte of ouderdom die je in de provincie of Nederland zelden ziet.

Hoe worden planten beoordeeld?

Planten zijn waardevol als ze kenmerkend zijn voor de streek en/of belangrijk zijn voor het landschap.

We kijken welke planten er vroeger ook al waren. In de gemeente of in een deel daarvan. En waarom ze er zijn. Zijn planten er al lange tijd en horen ze bij een streek? Dan zijn ze waardevol. Een voorbeeld: het gebied tussen Wier en Marsum werd vroeger veel gebruikt voor de teelt van aardappelen en tuinbouw. De bodem was hiervoor geschikt. Kavels waren in dit gebied kleiner dan in andere delen van de gemeente. Op de grens van akkers lagen sloten en vaak ook beplanting die beschutting gaf. Perceelsrandbeplantingen zijn planten die kenmerkend zijn voor deze streek.

We kijken ook of planten belangrijk zijn voor het landschap. In Waadhoeke hebben we veel open gebieden. Juist in zo’n open gebied vallen beplantingen op. Vooral in het zuidelijke terpengebied zijn veel oude wegen beplant. Dit zijn groene lijnen van bomen door het landschap. Lijnen die de ruimte begrenzen. De wegbeplantingen volgen de wegen die dorpen verbinden en vaak zijn ze gekoppeld aan oude patronen van kreken. Wegbeplantingen zijn beplantingen die het landschap vormen. Bij de planten kijken we ook hoe stevig ze zijn. Zijn bomen of struiken groot en gezond? En als het een reeks van bomen of struiken is, vormt deze dan een geheel? Als planten aan al deze punten voldoen noemen we ze robuust. En anders geven we aan dat versterking nodig is.

Mijn vraag staat er niet tussen

Geen probleem! Neem dan contact met ons op en wij helpen je graag verder.