Intentieverklaring Dorpsbelang Marssum

Samenwerken aan een Waadhoeke waar iedereen erbij hoort, mee mag en kan doen? Wolkom! Dit jaar ondertekenden de gemeente en lokale organisaties een verklaring over Diversiteit en Inclusie. Met de handtekening onder die verklaring laten we zien dat we ons samen inzetten voor een inclusief, divers en leefbaar Waadhoeke. Ondertekenaars stelden we een paar vragen. Taede Hans Alzerda, secretaris van de Vereniging voor Dorpsbelang Marssum, legt uit waarom dat hij zijn handtekening zette.

Dorpsbelang Marssum: “Maak het een vast onderdeel van je agenda"

Onze vereniging zet zich al meer dan vijftig jaar in voor Marsum en haar inwoners. Dat doen we in de breedste zin van het woord en zonder daarbij onderscheid te maken in geaardheid, ras, geloof of politieke kleur. Het werken aan de verbetering van de leefbaarheid van het dorp is voor ons een belangrijke taak.

Nieuwe inwoners van Marsum heten we hartelijk welkom. We helpen ze om een weg te vinden om mee te kunnen doen, bijvoorbeeld door te laten zien welk vrijwilligerswerk er te doen is. Daarnaast helpen we inwoners die niet goed met de computer om kunnen gaan het nieuws uit het dorp en de agenda van activiteiten toch te krijgen. Ook hebben we aandacht voor de minder mobiele en oudere inwoners door te kijken of de inrichting van de straten wel rollator- of rolstoelvriendelijk is.

Waarom hebben jullie besloten de intentieverklaring te tekenen?

Omdat we diversiteit en inclusie ook zeer belangrijk vinden. Dat iedereen meedoet, is niet natuurlijk en daarom blijven we kritisch op hoe we zelf te werk gaan. Doen we het wel goed en waar kan het beter? Ook kijken we waar we binnen Waadhoeke een bijdrage kunnen leveren.  

Wat is voor jullie organisatie de meerwaarde hiervan?

Door aandacht te geven aan de intentieverklaring en thema’s diversiteit en inclusie kunnen we hier in groeien. En dat is juist onze bedoeling.

Wat merken jullie medewerkers en/of vrijwilligers van de ondertekening van de intentieverklaring? Heb je het er met hen over?

Door het ondertekenen hebben we het plan er vaker over te praten. Dit doen we door diversiteit en inclusie eens per drie vergaderingen van ons bestuur op de agenda te zetten.

Tenslotte: Wat is je boodschap aan andere instellingen, organisaties of verenigingen om ze aan te zetten ook na te denken over meer inclusiviteit?

Maak het een vast onderdeel van je agenda. Het verplicht je tot nadenken. Pak telkens een punt uit de lijst van mogelijke verbeterpunten om daar een actie aan te verbinden.