Intentieverklaring CSG Anna Maria van Schurman

Samenwerken aan een Waadhoeke waar iedereen erbij hoort, mee mag en kan doen? Wolkom! Dit jaar ondertekenden de gemeente en lokale organisaties een verklaring over Diversiteit en Inclusie. Met de handtekening onder die verklaring laten we zien dat we ons samen inzetten voor een inclusief, divers en leefbaar Waadhoeke. Ondertekenaars stelden we een paar vragen. Ivonne ten Kate, directeur van Christelijke Scholengemeenschap Anna Maria van Schurman, legt uit waarom dat zij haar handtekening zette.

CSG Anna Maria van Schurman: “Ast dysels wêze kinst, kinst folle mear berikke”

Anna Maria van Schurman is 1 van de 3 middelbare scholen in Waadhoeke en ieder kind is bij ons in Franeker wolkom. Het maakt niet uit welke achtergrond je hebt en wat voor type kind je bent. We geloven dat een kind niet in een hokje te plaatsen is en open staat om te leren.

Een uniek onderdeel van onze scholengemeenschap is de Einstein Class. Hier krijgen kinderen met autisme, angststoornissen, depressies en informatieverwerkingsproblemen onderwijs en zorg op maat. Het geluk van het kind staat daarbij altijd voorop en is belangrijker dan het onderwijs.

Waarom hebben jullie besloten de intentieverklaring te tekenen?

Als AMS proberen we een inclusieve en diverse leeromgeving te laten ontstaan, waarin alle kinderen en medewerkers zich altijd wolkom, gewaardeerd en gerespecteerd voelen. Achtergrond, identiteit, capaciteiten of overtuiging maakt daarbij niet uit. Door het ondertekenen, verplichten we ons ertoe om actief te werken aan inclusief onderwijs, het bestrijden van discriminatie en het laten creëren van een veilige ruimte, waarin iedereen zich vrij voelt om te zijn wie je bent.

Wat is voor jullie organisatie de meerwaarde hiervan?

Inclusief onderwijs verbetert de cultuur binnen de school. Ast wille hast en dysels wêze kinst, kinst folle mear berikke ast tinkst. We vinden het ook belangrijk dat we kinderen voorbereiden op een diverse samenleving. Het is daarom goed dat ze al op school samenwerken met mensen met verschillende achtergronden.

Wat merken jullie medewerkers en/of vrijwilligers van de ondertekening van de intentieverklaring? Heb je het er met hen over?

De intentieverklaring wordt door kinderen van de leerlingenraad besproken. En met medewerkers worden ideeën bedacht om de veiligheid te vergroten. Bijvoorbeeld door pestgedrag tegen te gaan en met elkaar het voorbeeld geven hoe we wel met elkaar om willen gaan.

Tenslotte: Wat is je boodschap aan andere instellingen, organisaties of verenigingen om ze aan te zetten ook na te denken over meer inclusiviteit?

De maatskippij bestaat niet uit verschillende losse onderdelen. Jezelf kunnen zijn en omgaan met diversiteit beperkt zich niet tot een school, een sportclub of een vereniging. Het is een manier van leven en daarom moeten we dit samen doen, zichtbaar maken en elkaar helpen. Doch mei, want elkenien moat himsels wêze kinne en him wurdearre fiele.