Financieel Fit op de Werkvloer
Het minisymposium "Financieel Fit op de Werkvloer" bracht werkgevers en experts samen om te bespreken hoe financiële gezondheid van werknemers verbeterd kan worden. Het evenement liet zien dat welzijn verder gaat dan alleen gezonde snacks en vraagt om een diepgaande aanpak. De gastheer van dit symposium was paprikakwekerij Vink Sion in Bitgum.
Gezondheid en Werkplezier
Marja van der Meer, wethouder van Waadhoeke, opende het symposium met een krachtige boodschap: financieel fit zijn is cruciaal voor het welzijn en de productiviteit van medewerkers. Patricia Schiphorst van Dokwurk wees erop dat armoede en stress de levensverwachting met maar liefst acht jaar kunnen verkorten.
Wethouder Marja van der Meer :"Financieel fit is méér dan fruit op de werkvloer. Hoe kunnen wij werkgevers ondersteunen?"
Normaal Gespreksonderwerp
Volgens Schiphorst moeten financiële problemen een standaard onderdeel zijn van functionerings- en beoordelingsgesprekken. Door vertrouwenspersonen beschikbaar te stellen en duidelijke informatie te geven, dragen werkgevers bij aan de zelfredzaamheid van medewerkers.
Bereikbaarheid van Hulp
Sylvia Beintema van Empatec onderstreepte het belang van eenvoudige en toegankelijke hulp. Laaggeletterdheid en geldzorgen zijn nauw verbonden en dus is begrijpelijke communicatie heel belangrijk. Ook binnen sociale werkbedrijven moeten valkuilen zoals te ingewikkelde informatie vermeden worden.
Zorgwekkende Statistieken
Arlette Julsing van Fries Financieel Fundament bracht zorgwekkende cijfers naar voren: 20% van de Nederlandse huishoudens heeft betalingsachterstanden, en bijna de helft hiervan heeft een baan. Gebeurtenissen zoals een geboorte, echtscheiding of ziekte zijn vaak de oorzaak. Het duurt gemiddeld vijf jaar voordat mensen schuldhulp inschakelen, terwijl de gemiddelde schuld dan al €40.000 bedraagt.
Tips voor Werkgevers
Julsing gaf werkgevers vier belangrijke adviezen:
- Bewustwording creëren
- Vertrouwen opbouwen
- Problemen signaleren
- Ondersteuning bieden
Daarnaast riep ze op om financiële beleidsmaatregelen te nemen en spreekuren op locatie te regelen.
Vroegsignalering en ondersteuning
Sybren Zantinge van het gebiedsteam Waadhoeke benadrukte het belang van vroegsignalering. Gemeentes krijgen meldingen van betalingsachterstanden en kunnen snel handelen. Hij moedigde werkgevers aan om contact op te nemen bij zorgen over werknemers.
Humanitas en lokale initiatieven
Humanitas presenteerde hun thuisadministratiediensten, aangeboden door 26 vrijwilligers in verschillende dorpen. Ze legden de nadruk op het belang van huisbezoeken en goede samenwerking met andere organisaties zoals Leergeld en Sportfonds.
Specifieke aandacht voor arbeidsmigranten
Het symposium sloot af met een oproep voor specifieke aandacht voor arbeidsmigranten, die vaak in een andere situatie verkeren en misschien een andere aanpak nodig hebben.
Conclusie
Het symposium "Financieel Fit op de Werkvloer" maakte duidelijk dat werkgevers een cruciale rol spelen in de financiële gezondheid van hun medewerkers. Door bewuster te zijn van de problemen, vertrouwen te creëren en ondersteuning te bieden, kunnen werkgevers een groot verschil maken in het leven van hun medewerkers. De noodzaak voor eenvoudigere communicatie en een structurele aanpak werd onderstreept.
Signaalkaart
Uit de evaluatiegesprekken die gemeente Waadhoeke met werkgevers had naar aanleiding van het symposium blijkt dat de signaalkaart een belangrijk instrument is. Deze kaart helpt bij het herkennen van financiële problemen onder medewerkers. Niet alle medewerkers wonen in gemeente Waadhoeke, maar ook bij andere gemeenten - via websites en centrale nummers van gemeentehuizen - is juiste ondersteuning vaak wel te krijgen. Wil je de signaalkaart ontvangen? Mail dan naar: beleidparticipatie@waadhoeke.nl.
Vervolg in het najaar
Financiële fitheid van werknemers blijft een belangrijk thema. Daarom wil de gemeente in het najaar van 2024 graag opnieuw een mini-symposium organiseren voor geïnteresseerde ondernemers. Wilt je jouw bedrijfsruimte beschikbaar stellen voor het mini-symposium, dan horen we dat graag. Voor meer vragen over het mini-symposium, mail naar beleidparticipatie@waadhoeke.nl.