Speerpunt 7
Een gemeente waarin we ons landschap en bebouwde omgeving zo inrichten dat we de veranderingen in het klimaat op kunnen vangen.
Voorbereid op zeespiegelstijging (Ien Dyk)
Vanwege de stijging van de zeespiegel is het nodig om de dijk op de overgang naar de Waddenzee te versterken. Als eerste geldt dat voor het gedeelte tussen Koehool en het Lauwersmeer. Op de langere termijn komt ook het gedeelte ten westen van Koehool aan bod. Het Wetterskip Fryslân is uitvoerder en trekt het project Ien Dyk. Ien Dyk is een samenwerking tussen veel partijen. Het gaat om het Wetterskip, de provincie Fryslân, Rijkswaterstaat, de gemeenten Waadhoeke en Noardeast Fryslân, organisaties in de landbouw en terreinbeheer. Een belangrijk uitgangspunt is dat de versterking van de dijk zoveel mogelijk samengaat met het beter maken van de omgeving. Het gaat over het landschap, de natuur, de leefbaarheid en de mogelijkheden voor landbouw en recreatie in het aangrenzende gebied. Het streven is om in het gedeelte vanaf Zwarte Haan tot Ternaard een volledig groene dijk te maken.
Voldoende zoetwatervoorraad/berging in het landelijke gebied (klimaatadaptatie)
We willen het zoete water in onze gemeente zo goed mogelijk vasthouden en bergen. Dit is belangrijk omdat er meer droge zomers worden verwacht. Ook is dat belangrijk om voldoende druk te houden en verzilting van het grondwater te vertragen. Als onderdeel van het project dijkversterking (Ien Dyk) wordt onderzocht of dijkplassen kunnen helpen om de zoetwatervoorraad te versterken. Dit zijn plassen aan de binnenzijde van de dijk. We moedigen aangepast peilbeheer aan en willen de bestaande hoeveelheid en spreiding van vaarten en sloten behouden en zo goed mogelijk benutten. Water dempen kan alleen als dat wordt gecompenseerd.
Wijken, dorpen en bedrijventerreinen voorbereid op hitte, droogte en hevige regenval (klimaatadaptatie)
In wijken, dorpen en op bedrijventerreinen bereiden we ons voor op periodes van hitte en droogte en periodes waarin veel regen valt. We vinden het daarom belangrijk om waardevol groen te behouden. Ook bij het ontwerp van nieuwe woon- of werkgebieden besteden we aandacht aan voldoende groen. Vooral de volgroeide oudere bomen zijn positief om extremen in het weer te verzachten. Onze waardevolle bomen zijn in kaart gebracht. Deze bomen mogen alleen gekapt worden als er een hele belangrijke reden is. We zorgen daarnaast voor onze eigen waardevolle wegbeplanting. Ook deze beplanting is in kaart gebracht. Als door ziekte of dwingende andere oorzaak toch moet worden gekapt, planten we nieuwe bomen.
Naast groen is ook de hoeveelheid waterberging in een dorp, buurt of bedrijfsterrein belangrijk. Regenwater bewaren we het liefste op de plek waar het valt. Dat kan in een regenton, in een vijver of sloot. Ook groen of verharding die het water doorlaat is belangrijk. We zorgen voor waterberging in de openbare ruimte en we stimuleren inwoners en ondernemers om dat ook op hun erf te doen. Waadhoeke is aangesloten bij de stichting Steenbreek die zich inzet voor groen en minder verharding. We zien graag vernieuwende projecten waarbij aandacht is voor zuinig watergebruik. Dit kan bijvoorbeeld door hergebruik van regenwater voor koeling of als grijswatercircuit in een bedrijf of woonhuis. Bij zo’n circuit wordt gefilterd regenwater gebruikt voor doelen zoals het watergeven van planten of het doorspoelen van het toilet.
We blijven daarnaast toezien op voldoende aandacht voor het voorkomen van hittestress en wateroverlast bij het afwegen van initiatieven.