Ouder worden
Op deze pagina lees je over handige hulpmiddelen en ondersteuning bij het ouder worden. Zo kan jij of iemand uit je omgeving zo lang mogelijk zelfstandig wonen.
Huishoudelijke hulp
Je kunt hiervoor iemand uit je omgeving vragen of zelf betaalde hulp regelen via bijvoorbeeld de thuiszorg.
Zelf hulp regelen
- Vraag aan familie, vrienden en kennissen of ze jou kunnen helpen bij het huishouden of het vinden van hulp.
- Regel zelf betaalde hulp via thuiszorg of een schoonmaakbedrijf.
Zelf hulp regelen heeft een aantal voordelen:
- Je bepaalt zelf hoe vaak en hoe lang de hulp langskomt.
- Je bepaalt zelf wat de hulp doet in het huishouden.
Hulp via het gebiedsteam
Lukt het niet om zelf hulp in de huishouding te regelen? Vraag dan het Gebiedsteam om hulp of advies. We bekijken dan samen met jou wat er nodig is.
Dit kan bijvoorbeeld hulp zijn vanuit de WMO. Na een gesprek met het Gebiedsteam hoor je of je wel of niet in aanmerking komt voor een huishoudelijke hulp. Je kan niet zelf bepalen hoeveel uren je huishoudelijke hulp krijgt. Bij het beoordelen van de inzet houden we rekening met wat je zelf nog kan en wat je netwerk voor je kan betekenen.
Hulpmiddelen
Er zijn allemaal handige hulpmiddelen die kunnen helpen om veilig en prettig zelfstandig te wonen. Soms krijg je advies van een fysio- of ergotherapeut. Of je kan het zelf bedenken en kopen. Bijvoorbeeld een rollator of een beugel in het toilet. Voor grotere en duurdere hulpmiddelen zoals een rolstoel of scootmobiel kan je terecht bij een onafhankelijk specialist of hulpmiddelenwinkel. Personenalarmering vraag je aan via de thuiszorgorganisatie.
Lenen
Als je tijdelijk hulpmiddelen nodig hebt dan kan je deze vaak lenen via een hulpmiddelenwinkel. De meeste tijdelijke hulpmiddelen worden vergoed vanuit de basisverzekering. Het maakt niet uit welke zorgverzekeraar je hebt. Je kunt familieleden, vrienden of buren vragen om hulp bij het uitzoeken van hulpmiddelen.
Huren of kopen
Als je voor een lange tijd een hulpmiddel nodig hebt dan kan je deze tegen betaling huren of kopen. Soms vergoed je zorgverzekeraar dit. Het kan wel zijn dat het van het eigen risicobedrag af gaat. Heb je geen geld om hulpmiddelen te kopen, huren of laten repareren? Dan kunnen we met je in gesprek gaan om te kijken of er een vergoeding vanuit de WMO mogelijk is.
Huis aanpassen
Om langer zelfstandig en veilig thuis te kunnen wonen kan het nodig zijn om je huis aan te (laten) passen. Het kunnen kleine aanpassingen zijn zoals een drempel laten weghalen, maar ook grote zoals het maken van een slaapkamer beneden. Heb je een huurhuis? Neem dan contact op met de verhuurder voordat je iets aanpast. Heb je een koophuis? Lees dan de informatie hieronder.
Kleine aanpassingen
Schakel een bedrijf in voor de aanpassingen of vraag of vrienden, familie of buren je kunnen helpen. Als je niet weet wat er in jouw situatie goed is om te doen, dan brengen wij je graag in contact met organisaties die je advies geven.
Grote aanpassingen
Als er ingrijpende veranderingen nodig zijn, is het verstandig om een bedrijf in te schakelen om de aanpassing te doen. Er zijn gespecialiseerde bedrijven die trapliften installeren of badkamers verbouwen. Als je geen geld hebt om grote aanpassingen te doen dan kan je misschien gebruik maken van de verzilverlening. Komt je er zelf niet uit? Maak dan een afspraak met het Gebiedsteam. Dan komen we langs en kijken wat nodig is.
Kun je niet veilig en zelfstandig blijven wonen omdat er teveel aanpassingen nodig zijn? Of zijn de kosten te hoog? Denk dan na of het een optie is om te verhuizen of je in te schrijven bij een woningbouwvereniging. Voor vragen of advies, neem contact met ons op.
Mantelzorg
Soms is het lastig om vrienden, familie of buren te vragen om hulp. Ze doen al zoveel voor je. Vind jij dit ook? Wij helpen je om in gesprek te gaan. Vaak is er meer mogelijk dan je denkt. En Mantelzorgers staan er niet alleen voor. We hebben een speciaal steunpunt voor mantelzorgers in Waadhoeke.
Vervoer
Als het niet meer lukt om auto te rijden of te fietsen dan is het misschien een oplossing om:
- Te reizen met het openbaar vervoer.
- Een hulpmiddel te huren. Zoals een scootmobiel of aangepaste (elektrische) fiets. Hiervoor kan je terecht bij een hulpmiddelenwinkel.
Tip: het kan zijn dat je in aanmerking komt voor een OV-begeleiderskaart. Hiermee kan een een vriend, familielid, kennis, buur of vrijwilliger gratis met je meereizen. Wil je meer informatie en een aanvraagformulier toegestuurd krijgen? Bel dan (030) 235 46 61.
Automaatje
De vrijwillige chauffeurs van AutoMaatje brengen je graag naar de dokter, fysiotherapeut of naar een uitje. Bel minimaal twee werkdagen voor de gewenste datum naar het AutoMaatje en jouw aanvraag wordt genoteerd en doorgegeven aan één van de vrijwilligers. De vrijwilliger haalt je op, rijdt - en begeleid je als je dat wilt- naar de locatie brengt je weer veilig thuis.
De kosten bedragen 35 cent per kilometer. Je betaalt bij thuiskomst de kosten rechtstreeks aan de vrijwilliger. Je ontvangt dan een betaalbewijs.
Wil je een rit aanvragen? Neem contact op met ANWB AutoMaatje via telefoonnummer 06-18 42 28 94 (bereikbaar op werkdagen van 9:00 – 12:00 uur) of via e-mail automaatje@connexa.nl.
Collectief vervoer (Taxipas)
- Vervoer nodig van en naar het ziekenhuis, zorgverlener of zorginstelling? Vraag dit medisch vervoer aan via je zorgverzekeraar.
- Vervoer nodig om van en naar dagbesteding of dagbehandeling te kunnen? Neem contact op met je zorgaanbieder.
- Vervoer nodig in andere situaties? Neem contact met ons op. We bekijken of je in aanmerking komt voor collectief vervoer vanuit de WMO.
Een Taxipas voor collectief vervoer.
Is het voor jou niet meer mogelijk om lange afstanden te lopen, gebruik te maken van het openbaar vervoer of eigen netwerk? Dan kan je misschien beroep doen op de WMO. Na een gesprek beoordelen wij dan of je in aanmerking komt voor collectief vervoer. Hiermee kan je vanaf je woonadres binnen een straal van 25 km reizen. Voor collectief vervoer betaal je, net als bij het OV, een opstaptarief en een bijdrage per kilometer. Heb je vervoer nodig buiten je eigen regio, verder dan 25 kilometer van je woonadres? Dan kom je misschien in aanmerking voor Valys. Valys is taxivervoer voor mensen met een beperking die verder willen reizen.
Om Valys aan te vragen, heb je een van de volgende bewijsstukken nodig:
- Bewijs van de gemeente dat je Wmo-taxivervoer hebt.
- Bewijs van de gemeente dat je een Wmo-rolstoel of Wmo-scootmobiel hebt.
- Een gehandicaptenparkeerkaart.
- Een OV-begeleiderskaart.
- Een verklaring van de gemeente dat vervoer met Valys nodig is, ook als je geen van bovenstaande documenten hebt. Dit vraag je bij ons aan.
Heb je hier vragen over? Neem dan contact op met het gebiedsteam.