Zo werkt het
Als je niet wilt trouwen maar toch jullie relatie officieel wilt maken, kan je kiezen voor geregistreerd partnerschap. Dan weet je zeker dat de wet automatisch een aantal zaken regelt. In het stappenplan hieronder lees je in het kort hoe je een geregistreerd partnerschap aangaat bij de gemeente, verder geven we antwoord op veelgestelde vragen. Heb je een vraag die er niet tussenzit? Wij staan voor jullie klaar. Neem contact met ons op.
Beperkte gemeenschap van goederen
Willen jullie weten hoe het zit met jullie bezittingen en schulden als jullie een geregistreerd partnerschap aangaan? Of welke voorwaarden jullie kunnen vastleggen? Kijk hiervoor op de website van de notaris.
Stappenplan geregistreerd partnerschap regelen
Klik op de links voor meer informatie over de verschillende onderdelen:
Stap 1: Prik een datum, kies een tijd en bepaal jullie locatie.
Kies of je de registratie wilt laten plaatsvinden op het gemeentehuis of op een andere (trouw)locatie. Benieuwd naar de trouwlocaties van de gemeente? Bekijk hier mooie foto's en omschrijvingen voor een indruk. Even een keer langsgaan mag natuurlijk ook. Tip: het is handig om een reservedatum of locatie achter de hand te hebben voor het geval er al iemand anders trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat op hetzelfde moment.
Stap 2: Bepaal samen wie de registratie voltrekt
Je kunt de registratie laten voltrekken door een trouwambtenaar van de gemeente Waadhoeke, een vriend, familielid of kennis. Kies je voor een vriend, familielid of kennis of een andere trouwambtenaar? Dan moet deze persoon zich laten aanwijzen tot trouwambtenaar voor één dag.
Stap 3: Zoek minimaal 2, maximaal 4 getuigen
Dit mogen familieleden, vrienden of kennissen zijn, maar je kunt ook één of meerdere getuigen inhuren van de gemeente.
Stap 4: Meld bij de gemeente dat je een partnerschap wilt registreren
Als je stap 1 tot 3 hebt doorlopen dan is het tijd om aan ons te laten weten dat je een partnerschap wilt registreren. Dit doe je via een meldingsformulier. Bekijk hoe je dit formulier aanvraagt.
Veelgestelde vragen
Is de datum die wij willen nog beschikbaar?
Bel ons op. Dat kijken we graag direct voor je na en kunnen de datum ook direct voor je reserveren.
Waar kan het partnerschap worden geregistreerd?
Bekijk hier de locaties.
Hoeveel gasten mogen mee?
Dat is afhankelijk van de locatie.
Hoeveel getuigen zijn er nodig?
Je hebt minimaal 2 en maximaal 4 getuigen nodig.
Mogen we ook muziek afspelen?
Jazeker! Dit is mogelijk via bluetooth. Je moet wel zelf een apparaat met bluetooth meenemen waar de gewenste muziek opstaat. Let op: op een gratis huwelijksmoment is het niet mogelijk om muziek af te spelen.
Is er een lift aanwezig in het stadhuis?
Nee, er is geen lift aanwezig in het stadhuis. Als je een rolstoeltoegankelijke locatie nodig hebt dan raden we het gemeentehuis aan.
Wanneer is het gratis?
Op maandag om 09.00 en 09.30 uur kunnen jullie kosteloos trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan. Bekijk hier alle kosten en mogelijkheden.
Hoe lang is een melding geldig?
De wettelijke termijn van het doen van een melding is minimaal twee weken en maximaal één jaar van tevoren. Je moet rekening houden met de beschikbaarheid van jullie registratiedatum. Ga je het geregistreerd partnerschap niet aan binnen één jaar na de melding, dan moet je opnieuw een melding doen.
Mogen honden of andere huisdieren mee?
Alleen een begeleidingshond mag mee in de zaal van de gemeente.