Overleggen met je omgeving
Bij plannen die je omgeving beïnvloeden, raden we aan je omgeving te betrekken. Dit heet participatie. Soms is dit verplicht. Bij een omgevingsvergunning controleren we wie je hebt betrokken, hoe, en wat je met de resultaten hebt gedaan. De manier van betrekken kies je zelf. Als participatie niet verplicht is en je vindt het niet nodig, kun je dit aangeven bij je aanvraag.
Hoe ziet jouw plan eruit?
Klein plan
Voorbeelden van kleine plannen:
- Het plaatsen van een dakkapel
- Aanbouw of schuur plaatsen
- Het kappen van een boom
- Een kapperszaak aan huis starten
- Bouwen van een overkapping of carport
- Verhogen van je dak
- Warmtepomp plaatsen
Kleine plannen hebben weinig effect op de omgeving. Toch kan het nuttig zijn om buren te informeren over je plan. Zo kun je vragen beantwoorden en eventuele zorgen wegnemen die er spelen. Denk bijvoorbeeld aan bouwoverlast en privacy. Buren kunnen ook tips meegeven om het plan te verbeteren.
Stappenplan:
- Bepaal met wie je moet praten over je plan. Bij een klein initiatief kunnen dat bijvoorbeeld je buren zijn of straatbewoners die uitzicht hebben op het initiatief.
- Plan het gesprek met de omgeving. Je kunt persoonlijk langsgaan en je buren informeren over het plan. Het is ook mogelijk om een mail of brief te sturen of een groepsapp aan te maken. Probeer betrokkenen te informeren en inventariseer of er bepaalde zorgen spelen.
- Beslis of je het plan aanpast. Het kan zijn dat je buren tips hebben meegegeven om het plan te verbeteren. Jij (de initiatiefnemer) maakt zelf de keuze om zijn of haar plan aan te passen.
- Verstuur de aanvraag. Je geeft aan of je wel of niet een gesprek met de omgeving hebt gehad. Is dit wel het geval, dan geef je ook aan wat het gesprek met de omgeving opleverde.
- Wacht op de beoordeling van de gemeente. Het plan wordt getoetst aan de regels die gelden binnen de gemeente. Daarnaast kijkt de gemeente of je buren of straatbewoners hebt geïnformeerd over het plan.
Middelgroot plan
Voorbeelden van middelgrote plannen:
- B&B starten
- Een winkel veranderen naar woning
- Een bedrijfswoning veranderen naar een gewone woning
- Sportschool starten
- Theetuin
- Kappen van een beschermde boom
- Boerderijwinkel
- Pluktuin
Middelgrote plannen hebben vaak effect op je straat of buurt. Het is daarom een goed idee om je omgeving te betrekken bij je plannen. Dit soort plannen past vaak niet binnen de regels van de gemeente. Door de omwonenden te informeren en te laten meedenken over je plan, kun je vragen beantwoorden, ideeën opdoen en eventuele zorgen wegnemen die er spelen.
Stappenplan:
- Controleer of je een vergunning nodig hebt voor je plan. Wat is juridisch mogelijk, past het idee binnen het omgevingsplan, met welk beleid moet je rekening houden, en moet er eventueel een procedure worden gevolgd? Jouw directe omgeving kan hier ook naar vragen. Je vindt meer informatie op deze pagina over de omgevingswet.
- Neem contact op met de gemeente. Informeer de gemeente over je plan. Bij middelgrote plannen die niet passen in het omgevingsplan adviseren wij om eerst je project met ons te bespreken. Je kunt hiervoor het 'Verken jouw Idee' formulier invullen.
- Bepaal met wie je moet praten over het plan. Bij een middelgroot plan kunnen dat bijvoorbeeld je directe buren, de hele straat of omliggende straten zijn.
- Plan het gesprek met de omgeving. Je kunt persoonlijk langsgaan en de betrokkenen informeren over het plan. Het is ook mogelijk om een mail of flyer te sturen. Mensen vinden vaak een persoonlijk gesprek prettiger; je kunt daarom ook een informatiebijeenkomst organiseren over het plan.
- Maak een verslag van de reacties. Hierdoor ontstaat een overzicht van alle tips, belangen, zorgen en ideeën. In de bijlage van dit stappenplan is een voorbeeldverslag te vinden.
- Stuur het verslag naar alle betrokkenen. Vraag aan de betrokkenen of ze het eens zijn met het verslag.
- Beslis of je het plan aanpast. Het kan zijn dat betrokkenen tips hebben meegegeven om het plan te verbeteren. Je maakt zelf de keuze om je plan wel of niet aan te passen.
- Verstuur de aanvraag. Je geeft aan of je wel of niet een gesprek met de omgeving hebt gehad. Is dit wel het geval, dan voeg je ook het verslag toe. Hierin staat met wie je het gesprek hebt gevoerd en wat de resultaten daarvan zijn.
- Wacht op de beoordeling van de gemeente. Het plan wordt getoetst aan de regels die gelden binnen de gemeente. Daarnaast kijkt de gemeente of er met de omgeving is gepraat en wat daar is uitgekomen.
Groot plan
Voorbeelden van grote plannen:
- Plaatsing van zonnepanelenvelden (groter dan 50m2)
- Herontwikkeling van bedrijventerreinen
- Grootschalige woningbouw
- Bouw en vestiging van maatschappelijke gebouwen (zoals scholen en zorgcentra)
- Het aanleggen van een nieuwe weg
- Het starten van een camping
Grote plannen zijn vaak ingewikkeld, hebben veel invloed op de omgeving en passen vaak niet binnen de regels. Het is daarom van groot belang om de omgeving te betrekken bij het proces en de inhoud van het plan. Het is verstandig om grote plannen vooraf te bespreken met de gemeente. Voor grote plannen geldt ook een participatieverplichting. Ga daarom bij grote plannen zo vroeg mogelijk het gesprek aan met de gemeente. Je kunt hiervoor het ‘Verken jouw Idee’ formulier invullen op de website.. Als het verplicht is om je omgeving te betrekken laten wij je dit in het voortraject weten.
Heb je vragen over participatie of over andere zaken die met een (omgevings)vergunning te maken hebben? Geen probleem, we helpen je graag! We zijn bereikbaar via telefoonnummer (0517) 380 380 of via de email info@waadhoeke.nl.
Veelgestelde vragen
Wat is participatie en waarom is het belangrijk?
Participatie betekent het betrekken van je omgeving bij het maken van plannen die invloed kunnen hebben op de omgeving. Het is belangrijk omdat het helpt om draagvlak te creëren, vragen te beantwoorden en eventuele zorgen weg te nemen. Bovendien kunnen omwonenden waardevolle tips geven om je plan te verbeteren.
Wanneer is participatie verplicht?
Participatie is verplicht bij grote plannen die veel invloed hebben op de omgeving en vaak niet binnen de regels passen. Wij laten je weten wanneer participatie verplicht is.
Hoe betrek ik mijn omgeving bij mijn plannen?
De manier waarop je je omgeving betrekt, is aan jou. Je kunt bijvoorbeeld buren informeren door middel van een bijeenkomst, een nieuwsbrief, of een persoonlijk gesprek. Het doel is om je plannen te delen, vragen te beantwoorden en feedback te verzamelen.
Wat gebeurt er als ik mijn omgeving niet betrek?
Als participatie verplicht is en je je omgeving niet hebt betrokken, kan dit gevolgen hebben voor de goedkeuring van je omgevingsvergunning. Als participatie niet verplicht is maar toch belangrijk kan zijn, raden we aan om je omgeving te informeren om mogelijke zorgen en bezwaren te voorkomen.
Moet ik mijn omgeving betrekken bij kleine plannen?
Bij kleine plannen is participatie niet verplicht, maar het kan nuttig zijn om je buren te informeren om eventuele zorgen weg te nemen en feedback te krijgen.
Wat moet ik doen als ik denk dat participatie niet nodig is?
Als participatie niet verplicht is en je denkt dat het in jouw geval niet nodig is, kun je dit aangeven bij je aanvraag voor een omgevingsvergunning.
Mijn vraag staat er niet tussen
Geen probleem, wij helpen je graag! Voor vragen over participatie of andere zaken met betrekking tot een (omgevings)vergunning kun je contact opnemen via telefoonnummer (0517) 380 380 of via de email info@waadhoeke.nl.