Veranderen aanschrijfnaam
Iedereen in Nederland heeft een achternaam. Deze is vastgelegd in de burgerlijke stand en staat ook in de basisregistratie personen (BRP) van de gemeente.
Je achternaam wordt ook wel je geslachtsnaam of geboortenaam genoemd. Je kunt bij de gemeente aangeven dat je met een andere achternaam aangeschreven wilt worden. De gemeente verandert dan je aanschrijfnaam, maar niet je geboortenaam. Een geboortenaam verandert niet als je gaat trouwen of geregistreerd partnerschap aangaat.
Voorbeelden
Stel: je heet J. de Wit en je partner heet P. Jansen. Dan kun je kiezen uit 4 namen waarmee je wordt aangeschreven:
- J. Jansen
- J. de Wit
- J. de Wit-Jansen
- J. Jansen-de Wit
Wat kost het?
- Gratis
Wat je moet weten
De gemeente en andere (overheids)organisaties gebruiken standaard je aanschrijfnaam als zij je post sturen. De achternaam waarmee je bent geboren, blijft in je officiële papieren staan (bijvoorbeeld je paspoort of rijbewijs).
Wil je jouw voornaam of achternaam wijzigen? Deze procedure gaat niet via de gemeente, maar via de rechter of het ministerie van Justitie en Veiligheid.
Naamgebruik wijzigen door te trouwen
Wanneer je gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat en je wenst daarna met de achternaam van je partner te worden aangeschreven, kun je dit ook direct regelen. Je regelt dit tijdens je afspraak voor het voorgenomen huwelijk of partnerschap. Achteraf kun je jouw naamkeuze altijd weer wijzigen.
Voorwaarden
Je kunt een verzoek aanduiding naamgebruik doen, als je:
- bent getrouwd.
- een geregistreerd partnerschap bent aangegaan.
- bent gescheiden.
- weduwe of weduwnaar bent geworden.